top of page

Yoga events, dagretreats och längre klasser i Jälluntofta

417FAA85-FAA6-4222-8EDA-0DD59A3AFE7C.jpeg

14/10 Yin Yoga och lunch 

Ett längre yin yoga pass - återhämtande yoga som alla kan delta i. Mysfaktor är maxad med att yoga framför brasan i ett hemmastudio som ligger mitt i skogen. Efter tvåtimmars yoga äter vi tillsammans nåt gott lagad från egenodlade grönsaker! 

Har du inte gjort yin yoga innan? Ingen fara! Yinyoga kännetecknas av passiva positioner med en lätt, mjuk stretch, utförda i stillhet och medveten närvaro. Varje position hålls i minst 3-5 minuter vilket ger oss tid att även lugna sinnet. I yinyogan vill vi komma åt kroppens fascia, bindväv, istället för musklerna. Detta uppnås genom att inte gå så djupt i stretchen och hålla positionen en längre stund. Stort fokus ligger på området runt höfter och ländrygg. Dessa är särskilt rika på bindväv och lagrar enligt yogafilosofin mycket fysiska såväl som emotionella spänningar. 

Inga förkunskaper krävs! Yin yoga är en av de mest "tillgängliga" yogastilar som finns. Passar även med långvarig stelhet och smärtproblematik.

Tid: lördag 14/10, kl 10:30-14:00  

Pris: 400kr 

Sista anmälningsdag: Min 6, max 8 deltagare, vill gärna att du anmäler dig senast en  vecka innan dvs 7/10. 

Till anmälan >

water-4967843_1280.jpg

Saltvattenflush - Shankprankshalana ingen bestämd datum just nu

Drick saltvatten ... gör enkla yogaövningar ... få en glad mage och tarm!

Saltvattenflush är en effektiv “bio hack” som aktiverar tarmrörelser och tömmer tarmen på ett skonsamt sätt. Du kommer att dricka varm vatten med salt - samma som kroppsvätskornas normala salthalt dvs 9 promille - vilket göra att man inte blir kissnödig, inte heller uttorkad. Mellan varje två glass av vatten kommer du göra fem enkla yogaövningar, som gör att vattnet går igenom tarmarna och rensar dem. Alltså du aktiverar kroppens ”eliminering” – för att ta bort saltvattnet så snabbt som möjligt ut ur kroppen. Samtidigt spolar det rent både tunntarmen och tjocktarmen! 

 

Förstoppning är vanligt både hos barn och vuxna. En sådan tarmsköljning spänner av mage och tarm och skärper dina sinnen. Visste du att största delen av ditt immunförsvar sitter i tarmsystemet? En väl fungerande tarmsystem är viktig för välmående. 

I yogisk litteratur kallas saltvattensflush för shankprankshalana. Det är en av del av klassisk hatha yoga - Hatha yoga kriyas. Hatha yoga renar kroppen och lägger grunden till att upprätthålla en harmonisk balans. Shankprankshalana är en reningsprocess för hela tjocktarmen från mun till anus, med ljummet saltvatten. I Shankhaprakshalan tas vatten från munnen, går genom halsen till magen, från magen till tunntarmen, från tunntarmen till tjocktarmen och kommer slutligen ut genom anus. Detta är ett utmärkt sätt att avgifta din kropp från ackumulerade toxiner.

Du få bestämma vilken version du ska satsa på:

  • Laghoo shankprankshalana = den korta versionen
  • Poorna shankpranksahlana = fullständiga versionen  

 

Laghoo shankpranksahalana, den korta variationen är till dig, som vill uppmuntra normal funktion av tarmarna. Den rekommenderas för matsmältningsbesvär och för att spola ut njurarna. Välj den korta variationen om du gör saltvattenflush första gången i livet, speciellt om du ofta lider av förstoppning, vilket kan betyda att d har mentala spärrningar när det kommer till tarmrörelse och den fullständiga versionen kan kännas överväldigande.

 

Poorna shankprankshalana, den fullständiga versionen är till dig, som vill lindra matsmältningsproblem och ton  levern och andra matsmältningsorgan och körtlar. Det är till dig som vill stärka immunförsvaret och höja din energinivå. Du kan också vilja göra det för dess mentala effekten - lugna sinnet och förbereda vägen för högre medvetandetillstånd. OBS du måste hålla en diet i 10 dagar efteråt! Den består av lättsmält, skonsam mat, som kokta sädesprodukter (ris, spagetti utan ägg m. m.), kokta grönsaker och baljväxter såsom bönor och linser. Det skyddar matsmältningsorganen och ger kroppen tid att stabilisera effekten av tarmsköljningen.

Skandinavisk Yoga och Meditationskola har en utmärkt artikel om shankpranksahalana om detta, läs gärna detta och har du ytterligare frågor tveka inte att kontakta mig så att vi kan diskutera. 

Tid: ingen bestämd datum just nu

Kl 08:00 - ca11:00 för den korta versionen 

Kl 08:00 - ca 14 för den fullständiga versionen

 

Pris: 400kr/kort version; 600kr/fullständig version

Plats: Jälluntofta hemmastudio; om 5+ deltagare då MHF Gården Vallsnäs

Sista anmälningsdag: 26/9, från denna datum är anmälan bindande fast inte personlig

Till anmälan >

 
Yoga Practice

Yoga för rörligheten och fika ingen bestämd datum just nu

Yoga kan vara en form av rörlighetsträning. Rörlighet handlar framförallt om att använda kroppen – use it or loose it! Man brukar dela in rörlighetsträning i två olika delar, statisk och dynamisk. Den statiska är stretching där du töjer muskeln i en och samma position, och håller ett antal sekunder eller minuter. Dynamisk rörlighetsträning utförs i ett flöde. Den fysiska yogan innefattar både dynamisk och statisk rörlighetsträning.

Rörlighetsträning i någon form passar alla! Och alla mår bra av det! 

Vi börjar med kroppsövningar (ca 1timme) och rundar av och fördjupar våran yogautövande med guidad avslappning, andningsövningar och meditation (ca en halvtimme) och därefter tar en fika tillsammans (ca en halvtimme) 

Tid & pris:  

ingen bestämd datum just nu  kl 08:30-10:45, 300kr/gång 

Anmälan: Minimum för event är 6 deltagare, vill gärna att du anmäler dig senast 4/4. 

Till anmälan >

Beach Yoga

14/4 och 26/5 Yogaklass med tema Apana Vayu & lättsmält kvällsmat. Förberedande klass till saltvattenflush  

 Apana Vayu - den nedåtgående energin

Du kommer att lära dig om yoga fysiologi - prana och apana. Och hur man kan stötta Apana Vayu - den nedåtgående energin. Apana Vaya styr utsöndringen ur kroppen, nämligen urin, fekalier, mensblod och pressa ur barnet. Apana Vatas område är bäckenet, blåsan, tjocktarmen, livmodern, äggstockarna och låren. Vi gör olika övningar, både fysiska och koncentrationsövnignar, som stöttar och stärker Apana Vayu.  

Det är ett givande klass att delta även om du inte kommer att göra saltvattenflush, samt finns det ingen krav att delta på detta för att göra saltvattenflush (laghoo shankprankshalana). Men jag rekommenderar det, speciellt om du känner dig nervös inför dagen och du är intresserad av släppa taget, grunda, frigöra energi.

1t30 minuter för yoga och sedan äter vi enkel och lättsmält mat som passar bra inför tarmsköljningen nästa dag. 

Tid: ingen bestämd datum just nu kl 17:30-19:30 //  Fredag 26/5 kl 17:30-19:00

Pris: 300kr 

Sista anmälningsdag: 10/4 och 20/5 respektive, från denna datum är anmälan bindande fast inte personlig

Till anmälan >

Bridge into the Woods

6/5 Yoga utomhus för hela familjen - Brunnsbackadagen 

Utomhusyoga i Unnaryd

Första lördag av maj är Brunnsbackadagen - Brunnsbacka Sågkvarn kör igång och 

blir det musikunderhållning,kaffeservering, lotterier m.m. Jag vill haka på denna evenemang, hitta i närheten nån fin plats där vi ska kunna yoga ute i det vakra naturen. Efter yoga kan de som vill gå på Brunnspbackadagen kl 14-16. 

Mer info kommer.

Tid: ingen bestämd datum just nu  kl 12-13

Pris: 150kr 

Sista anmälningsdag: 1/5; från denna datum är anmälan bindande fast inte personlig

Till anmälan >

Bridge into the Woods

17/6 Yoga och vandring  

Vandring på vakra Jälluntoftaleden, yoga utomhus, lunch, övningar för medveten närvaro, guidad avslappning

Mer info och dagsschema kommer! 

Tid: ingen bestämd datum just nu kl 11:00-15:00     

Pris: 500kr 

Sista anmälningsdag: 7/6; från denna datum är anmälan bindande fast inte personlig

Till anmälan >

Balancing Rocks

Yogadag 

Dagretreat med yoga, meditaion och avslappning

Endags yogaretreat för återkoppling med dig själv och naturen. Under dagen kommer vi yoga inomhus framför brasan och meditera utomhus (walking meditation). Både uppfriskande som avstressande dag med yoga utlovas. Du behöver inga förkunskaper, i yogaklasserna kommer alternativ att ges så att klasserna passar dig som är nyare till yoga eller dig som vill ha det mjukare men det kommer även erbjudas mer utmanande moment.

Dagsschema:

10:00 Hatha Yoga

11:00 Hatha Flow 1

12:15 Lunch  

13:30 Walking meditation 

14:15 Guidad avslappning Yoga Nidra 

14:45 Fika

15:15 Avslutning

Tid: ingen bestämd datum just nu, kl 10:00-14:45     

Pris: 600kr 

Sista anmälningsdag: anmälan är bindande fast inte personlig

Till anmälan >

A lotus in a pond

Yogadag 

En halvdag retreat med yoga både inne och ute, lunch ingår

Dagen börjar med en lätt hemmalagad. Lunch serveras från 12 och vi ska vara färdiga med maten innan 13. Så kom när det passar dig!

Från kl 13 börjar det mer formella yogadagen. Introduktion av dagen och instruktioner för walking meditation. Efter walking meditation är magen förhoppningsvis tom så att vi kan fortsätta med fysisk yoga.

Vi går metodiskt igenom kroppen, sträcker och stärker den. Lugn och skön klass som är byggt upp så att det ska passa både dig som kommer på yoga första gången i livet, samt ger möjligheter för erfarna att utöva yoga från sina förutsättningar.  

Fysisk yoga är bra grund för andningsövningar som hjälper oss att komma till ett djupt rofyllt och lugnt sinnestillstånd. Med meditation tränar du din förmåga till koncentration och medveten närvaro. Genom olika meditationstekniker skapar du förutsättningar för ett liv i balans och mindre stress.

Önskar dig varmt välkommen! 

Dagsschema:

12:00 Lunch och mingel

13:00 Introduktion av dagen och instruktioner för walking meditation

13:30 Walking meditation

14:00 Hatha Yoga

15:15 Pranayama (andningsövningar) och meditation

16:00 Avslutning

Tid: ingen bestämd datum just nu kl 12:00-16:00    

Pris: 500kr 

Sista anmälningsdag: 11/4; från denna datum är anmälan bindande fast inte personlig

Till anmälan >

Dry Sauna

Bikram yoga (hot yoga!) och
Yin Yoga i eftervärme 

Yoga i riktigt varm rum så du får svetta! 

Bikram Yoga är en serie bestående av 26 positioner och två andningsövningar. Varje position sträcker och stärker specifika muskler, ligament, vävnader och leder och förbereder dig för nästkommande position. Bikram-metoden stimulerar också dina organ, körtlar samt ditt nervsystem genom att transportera friskt syrehaltigt blod till hela kroppen och balanserar på så sätt kroppen och dess funktioner.
I yogarummet befinner du dig i en klimat som liknar Indien - fuktigt och uppvärmt till ca 30 grader. Värme hjälper att mjuka upp dina muskler och på så sätt förebygga skador och tillåta en mer djupgående träning.

Med fördel kombinerar du denna fysiskt ansträngande klass med yin yoga direkt efter. Yin yoga i eftervärme av Bikram yoga brukar vara högt uppskattat! 

Tid: ingen bestämd datum just nu

kl 18:00-19:45 Bikram Yoga

kl 19:55-20:40 Yin Yoga   

Pris per klass:

Bikram Yoga 250kr;

Yin Yoga 200kr;

Bikram + Yin Combo 350kr

Sista anmälningsdag/senast avbokning: 3 dagar innan, anmälan är bindande fast inte personlig

Till anmälan >

Morning Coffee

Yoga tillsammans och knytis 

En härlig förmiddag tillsammans med yoga och knytisbrunch

Vi pratar ihop oss om vilken slags yogautövande önskas att starta dagen med och yogar tillsammans. Det är en mindre formellt yogaklass och alla som vill, kan bidra till vilka övningar vi gör, kanske man vill dela av sina favoritövningar.  Efteråt dukar vi fram en knytisbrunch. En härlig förmiddag tillsammans!

Tid: ingen bestämd datum just nu kl 09:30-11:45

Yoga 09:30-10:30 + knytis efteråt   

Pris: gratis

Sista anmälningsdag: 

Till anmälan >

bottom of page